Juh

A Dörögdi Mező Kft életében a juhtenyésztés a kezdetektől fogva jelen volt.
Mára a juhok tenyésztése három telephelyen zajlik, mint egy 20 km-es körzetben Taliándörögdön, Hegyesden és Halastón. A vállalat legelő területeinek jelentős része szerepel az Agrár Környezetgazdálkodási Programban, amely különös hangsúlyt fektet a termelés mellett a tájfenntartásra is. A juhokat áprilistól október végéig legeltetjük a legelő területeken, majd a téli időszakra hodályokban tartjuk őket.

A juhok fajta összetétel német húsmerinó törzsállomány valamint magyar merinó állományból származó anyajuhok. A juhágazat fő terméke a hízlaldai körülmények között felnevelt pecsenye bárány, melyeket elsősorban Olaszországba exportálunk.

Az árutermelés során a 2012-es évig befejező fajtaként Charolais kosokat használtunk. A 2009-es évtől kezdődően a kutatási programunk keretén belül értékeltük a Charolais fajtával keresztezett anyajuhok bárányait. A program keretén belül vizsgáltuk a született bárányok különböző értékmérőit (testméretek, súlygyarapodás, vágott test).

A 2013-as évtől kezdődően fajta tiszta Hampshire kosokkal bővítettük állományunkat. Ettől az évtől kezdve ezek a kosok lesznek a befejező fajták árubárányaink esetében. A keresztezés eredményét folyamatosan értékeljük, hogy minél magasabb minőségű és piacképesebb bárányokat állíthassunk elő.


Juh

Szarvasmarha

Rólunk írták

Eredményeink